Translate google
recessief bont

Agapornis personatus recessief bont D groen

 

 

 

Zeven jaar na de eerste blauwe recessief bonte is het eindelijk gelukt om de allereerste Agapornis personatus recessief bont groen te kweken. Het probleem was niet de kwaliteit maar de vruchtbaarheid. 
Drie recessief bonte D blauwe poppen werden elk gekoppeld aan een zuivere wildkleur man, groene mannen die reeds voorheen hun bekwaamheid hadden bewezen. De eerste eieren lieten niet lang op zich wachten maar meestal waren ze niet bevrucht of stierven de jongen even na het kippen. Eind 2009 werden nogmaals dezelfde drie koppels nogmaals ingezet voor de kweek. Elk koppel deed twee ronden en deze keer lukte het wonderbaarlijk wel om vijf groen/recessief bonte nakomelingen op stok te krijgen. Vier zijn er uiteindelijk blijven leven en opmerkelijk was dat drie van de vier nakomelingen onder hun vleugels meerdere gele veren hadden. Uiteindelijk blijkt dat deze drie groen/recessief bonte alle drie mannen zijn. De vierde die geen van deze kenmerken heeft is een pop. De pop is echter wel wat fletser van kleur t.o.v. een normale groene.

 

  

 

  

 

Verder vertonen deze mannen ook allemaal gele veertjes aan de binnenzijde van hun poten.

 

  

 

De pop vertoont wel een gele veer in de vleugel.  Op het vleugeldek zie je ook dat er een lichte gele waas is. Deze kenmerken bij de mannen en de poppen waren ook zichtbaar bij het oorspronkelijk koppel waar de allereerste blauwe recessief bonte uit werd gekweekt. Zie recessief bont blauw.

 

  

 

Begin 2011 werd een koppel D groen/recessief bont & D groen/recessief bont samengesteld. Bij de pop zie je duidelijk dat deze fletser van kleur is.

 

    

 

Dit koppel heeft twee ronden gekweekt. De eerste ronde hadden ze vijf eieren waarvan er slechts één ei bevrucht was. Na 23 dagen werd het jong geboren en aan de dons te zien zou het wel eens een groen recessief bonte kunnen zijn. De licht oranje dons was inderdaad een aanwijzing dat het om een recessief groen jong ging.
Bij de tweede ronde waren drie van de vijf eieren bevrucht en werden er ook drie jongen geboren waaronder één groen recessief bonte. Beide groen recessief bonte zijn poppen en zijn probleemloos door de rui gegaan. Hun formaat is merkelijk beter dan bij de blauwe recessief bonte exemplaren.
Beide poppen zijn ondertussen een jaar oud en zijn nu gekoppeld aan de twee overige groene recessief bonte mannen. Alle recessief bonte nakomelingen uit deze twee kweekkoppels worden later gekoppeld aan groene niet verwante vogels, dit om ervoor te zorgen dat er nieuw bloed in deze recessief bonte lijn komt.
Een volgende update zal er komen na de kweek van beide koppels.

2012. In augustus werd de oudste recessief bonte pop gekopppeld aan een groen man split voor recessief bont. De eerste ronde leverde vijf bevruchte eieren op maar na tweee weken broeden houdt de pop het er op een morgen voor bekeken. De dag voordien was er iemand op bezoek geweest en had onder andere deze pop mogen zien.
De eieren waren helaas al een tijdje koud toen ik zag dat de pop niet meer wilde broeden.
Maar enkele weken later waren er toch weer drie bevruchtte eieren en met jongen tot gevolg. Toeval of niet maar toen de jongen veertien dagen oud waren hield de pop het weer voor bekeken. De nakomelingen zijn verder met de hand grootgebracht.

2013. De twee groen recessief bonte poppen zijn beide gekoppeld aan de twee voorziene mannen. Ze worden in de kweekkooi gezet en de oudste pop begint dadelijk met de bouw van haar nest. De jongste pop wil helaas niet aan de slag gaan. Ondertussen hebben deze poppen toch voor nakomelingen gezorgd.

2015. Momenteel zijn er verschillende recessief bonte personatus geboren. Wat wel op valt is dat in meer dan tien jaar recesssief bont kweken er slechts twee recessief bonte mannen zijn geboren, een groen recessief bont en een blauww recessief bont.

 

Home