D groen

Agapornis personatus D groen

 

  

Begin de jaren tachtig zou de eerste D groene Agapornis personatus zijn ontdekt in Zwitserland, maar echt veel meer informatie is daar niet over terug te vinden. Belangrijker is natuurlijk dat ze er zijn en dat dit voor heel wat variatie in kleuren heeft gezorgd bij deze en andere soorten.
Donkergroen betekent dat deze vogel één donkerfactor heeft en er dus anders zal uitzien dan een groene of wildkleur personatus. Dit kleurverschil wordt eigenlijk veroorzaakt door veranderingen in de baardstructuur van de veren. Om het heel even technisch te verwoorden, er wordt namelijk meer licht geabsorbeerd door de melanine in de kern van de veren waardoor er een donkere kleur ontstaat. Mocht je een veer van een donkergroene personatus onder een microscoop bekijken, dan zou je vaststellen dat de baarden van deze veren iets dunner zijn dan bij een groene personatus. Hierdoor wordt er door de melanine in de kern van de veer meer licht geabsorbeerd. Een donkerfactor kan ook dubbel aanwezig zijn, dan spreken we van een DD groene Agapornis personatus of zoals vroeger in de volksmond een olijf.

Het gaat hier om een dominante vererving, wat betekent dat deze agaporniden nooit split kunnen zijn voor donkergroen. Dus als je een donkergroene personatus wil kweken moet één van de ouders minstens een donkerfactor bezitten. Deze donkerfactor werd ook ingekweekt bij de blauwe personatus en zo ontstond de D blauwe en de DD blauwe mutatie.
Hiermee bleef het echter niet, want de donkerfactor werd via transmutatie ook ingekweekt bij de andere agaporniden van de witte oogringgroep.

Wat de kweek betreft is er maar één moeilijkheidsgraad en dat is degelijke D groene kweekexemplaren bezitten. Probleem is dat bijna alle D groene split zijn voor blauw en velen ook last hebben van rode aanslag onder het masker. Zelfs zuivere D groenen kunnen er last van hebben en dus is het de kunst om kweekvogels samen te stellen die helemaal geen rode aanslag hebben. Waarschijnlijk komt dan de vraag, waar vind je de D groene personatus die niet split zijn voor blauw?  Er zijn wel een paar schaarse kwekers die ze bezitten, maar dan gaat het wel om kwekers die deze vogels al jaren kweken en ze weg houden van allerlei andere mutaties. Als je geen andere keuze hebt dan te starten met een D blauwe, omwille van de donkerfactor, dan is het van heel groot belang om hier een zuiver groene personatus aan te koppelen die gewoonweg voldoet aan de standaardeisen. De nakomelingen zullen allemaal split zijn voor blauw en je houdt enkel de D groene bij die een zo miniem mogelijke rode aanslag hebben. Met wat geluk zitten er ook wel enkele bij die helemaal geen rode aanslag hebben. Vanaf dit ogenblik ben je dan natuurlijk op de goede weg om deze prachtige mutatie te verzilveren. Rare uitspraak misschien, maar het gaat hier dan ook om één van de mooiste mutaties bij de personatus.
Daarna moet je enkel nog je beste D groene/blauwe opnieuw koppelen aan een degelijke groene personatus. De kans op nakomelingen die split zijn voor blauw neemt nu echt wel af en genetisch gezien is één op vier mogelijk split voor blauw. Ondertussen ben je al een tweetal jaren verder en dan is het heel belangrijk om steeds de beste kweekvogels met elkaar te koppelen. Nog een erg belangrijk aspect is, dat als je zou beginnen met een D blauwe, dat je wel degelijk een D blauwe hebt en geen EF violet D blauw. Reden hiervoor is dat tussen beide soms weinig verschil te zien is, maar voor je nakomelingen mogelijk geen goede zaak zou zijn. Je groene of D groene nakomelingen kunnen namelijk een violet factor bekomen en zo ben je weer naar af als het de bedoeling was om een mooie D groene te kweken. Wat de kweek zelf betreft zijn er eigenlijk weinig problemen. De Agapornis personatus is een sterke dwergpapegaai die gemakkelijk over gaat tot kweken en weinig kweekproblemen kent.

Kweekresultaten

Groen x D groen =                 groen en D groen

D groen x D groen =              groen, D groen en DD groen

Groen x D blauw =                groen/blauw en D groen/blauw

Groen x D groen/blauw =      groen, D groen, groen/blauw en D groen/blauw

Bij de laatste combinatie is de kans dat de nakomelingen split zijn voor blauw genetisch gezien één op vier.

Agapornis personatus D groen mag zeker gerekend worden tot één van de mooiste mutaties. Toch zijn deze niet in dezelfde hoeveelheid beschikbaar zoals vele andere mutaties. Misschien dat de moeilijkheidsgraad om deze zonder rode aanslag op stok te krijgen hier wel aan de basis ligt. Toch worden ieder jaar prachtexemplaren aangeboden op tentoonstellingen, alleen zijn ze niet zo talrijk aanwezig.
Overtuig je zelf van hun schoonheid en laat ze de komende jaren niet ontbreken in je kweekruimte.


 

  

Back