Agapornis personatus dilute

 

 

                  

 

 

De  agapornis personatus dilute is een transmutatie en is eigenlijk ontstaan bij de agapornis nigrigenis. Dilute is een van de mooiste mutatie en ik had altijd de hoop dat deze mutatie ooitwel  eens zou ontstaan bij de personatus. Maar helaas is dit zoiets als de lotto winnen en zat erna jaren niet anders op dan te overwegen om dit via transmutatie  in te kweken bij de personatus. Er is een lange voorbereiding en zoektocht aan vooraf gegaan  vooraleer over te gaan tot de realisatie ervan. De uiteindelijke conclusie was om op opzoek te gaan naar enkele dilute nigrigenis die mogelijk kenmerken vertoonde van de personatus. Zo zijn er in verleden mutaties via de personatus ingekweekt bij de nigrigenis en dus was het voor de handliggend om vooral uit te kijken naar dergelijke exemplaren.
Mocht je ooit overwegen om via transmutatie een mutatie over te brengen naar de personatus zorg dan dat je voldoende kennis hier omtrent hebt.
In 2003 ben ik gestart met deze transmutatie en weet dat je minstens vier generaties moet kweken om een zogezegd een dilute personatus te bekomen. Vier generaties betekent bij dilute dat je al snel acht jaar bezig bent aangezien je met een recessieve mutatie te doen hebt. Vier generaties is genetisch gezien voldoende is om een mutatie via transmutatie over te brengen naar een andere soort maar de werkelijk is dikwijls wel anders.
Zelfs na vier generaties worden er nog geregeld jongen geboren die kenmerken vertonen van de nigrigenis. Het is dus heel belangrijk om kweekkoppels samen te stellen die uiteindelijk geen enkel kenmerk meer vertonen van de nigrigenis.
Tot hier mijn ervaring met de transmutatie van de dilute mutatie.

Dilute is een recessieve mutatie wat betekent dat de personatus mannen en poppen split kan zijn voor dilute. Dilute zorgt er voor dat de vogels tussen de 80 90 procent opgebleekt is ten opzichte van de normale kleur.
Bij de groene dilute personatus hebben we dus een gele vogels met een lichtgroene waas over en met grijze slagpennen. De maskervorm blijft onveranderd behalve het zwarte masker veranderd in een rood masker met een grijze waas over.
Snavel, ogen, poten en nagels blijven onveranderd en zijn dus hetzelfde als bij de wildvorm.
Bij de blauwe dilute is de lichaamskleur heel lichtblauw en is het masker heel licht grijs gekleurd. Ook de slagpennen zijn hier grijs gekleurd.
Snavel, ogen, poten en nagels blijven eveneens onveranderd ten opzicht van een blauwe personatus.
 

Enkele voorbeelden van vererving :

dilute groen x groen = 100% groen/dilute

dilute groen x groen/dilute = 50% groen en 50% groen/dilute

groen/dilute x groen/dilute = 25% groen, 50% groen/dilute en 25% groen dilute

groen dilute x groen dilute = 100% groen dilute

 

dilute blauw x blauw = 100% blauw/dilute

dilute blauw x blauw/dilute = 50% blauw en 50% blauw/dilute

blauw/dilute x blauw/dilute = 25% blauw, 50% blauw/dilute en 25% blauw dilute

blauw dilute x blauw dilute = 100% blauw dilute

 

 

Back