df gezoomde

Agapornis personatus DF gezoomd

 

 


Voor alle duidelijkheid gezoomd is net als violet een dominante vererving wat betekent dat er geen personatus is die split kan zijn voor gezoomd of violet.
De gezoomde factor ontstond in de jaren '90 in Nederland bij de Agapornis fischeri.
Daarna werd deze overgebracht naar de personatus.
Door het feit dat het een dominant mutatie is hebben we ze in EF en DF.
Bij de EF poppen is het gezoomd effect soms moeilijk tot niet zichtbaar wat de kweker vroeger soms de indruk gaf dat het om een recessieve mutatie ging.
Sommige poppen laten een vlekkerig rugdek zien of zijn enkel iets doffer van kleur.
Dat was soms reden tot twijfel, maar als een der ouders DF gezoomd is dan is het probleem opgelost, want dan zijn alle jongen zeker EF.
Bij de DF vogels hebben we gelukkig dat probleem niet en zijn de poppen net als de mannen heel erg opgebleekt.
Gezoomde personatus zijn echt een zeldzaamheid aan het worden en de kwekers ervan kan je vast op één hand tellen
Eigenlijk zonde want een DF gezoomde personatus is een ware streling voor het oog.

Toch even opletten!

Vroeger werd de benaming "Zilver Cherry" gebruikt als het ging om een gezoomde personatus uit de blauwreeks, maar deze naam heeft geen enkel verband met de genetische eigenschappen van de vogel.
DF gezoomd personatus heeft ook geen enkel verband met de "overgoten" mutatie want dit is een recessieve mutatie die ervoor zorgt dat het aanwezige eumelanine voor ongeveer 80 a 90% verdwijnt.

De kleur van de poten bij een DF gezoomde blijft ongewijzigd en de rest van het lichaam is heel lichtblauw tot heel lichtgrijs met een lichtgrijs masker.
Het masker behoudt wel de normale grote en mag dus niet onzichtbaar of kleiner zijn ten opzichte van de normale wildkleur.

 

DF gezoomd EF violet D blauw

 

 

  

 

 

Back