Translate google
Agapornis personatus dilute

Agapornis personatus dilute blauw

 

 

  

 

De  agapornis personatus dilute is een transmutatie en is eigenlijk ontstaan bij de agapornis nigrigenis. Dilute is een ongelooflijk prachtige mutatie en ik had altijd gehoopt dat deze mutatie ooit eens zou ontstaan bij de personatus. Maar helaas is dit zoiets als de lotto winnen en zat er niet anders op dan te overwegen om dit via de nigrigenis in te kweken bij de personatus. Er is een lange voorbereiding aan vooraf gegaan met de vraag van hoe dit aan te pakken. Ik kwam uiteindelijk tot de conclusie om op opzoek te gaan naar enkele dilute nigrigenis die zoveel mogelijk kenmerken vertoonde van de personatus. Zo zijn er in verleden mutaties via de personatus ingekweekt bij de nigrigenis en dus was het voor de handliggend om uit te kijken naar dergelijke exemplaren. Tijdens mijn zoektocht bracht ik ook Vincent de Wilde op de hoogte van mijn project en om uit te kijken naar dergelijke nigrigenis. Vincent voelde zich zelf ook geroepen om mee te doen aan dit project en dus besloten we samen de uitdaging aan te gaan.

Na enige tijd hadden we de juiste kweekvogels gevonden en konden we van start gaan. We kweekte elk enkele personatus in blauw en groen die split waren voor dilute.
Opmerkelijk was wel dat de eerste splitvogels uitermate veel personatus kenmerken vertoonden. We hebben enkele van onze splitvogels geruild en een goed jaar later konden de eerste kweekkoppels gevormd worden. Ik kweekte met  twee onverwante koppels split voor dilute en bij elk koppel werd er één dilute geboren, waarvan één hierboven op de foto. Opvallend is dat beide exemplaren een zo goed als perfecte witte borst hadden. Zelfs het masker en het postuur was heel goed zodat er nog weinig nigrigenis kenmerken te zien zijn.

Ondertussen zijn beide dilute anderhalf jaar oud en zitten nu sinds enige tijd ook in de kweek, elk met een blauwe partner. Bij één koppel zijn er al jongen en bij het andere koppel laat het nog even op zich wachten. Er worden nu dus weer splitten dilute gekweekt en binnen anderhalf jaar zullen die gekoppeld worden aan niet verwante exemplaren.
Van zodra we weer een stap verder staan wordt dit hier wel vermeld.

 

Splitten dilute 2013

Jongen dilute 2014

  

Home