Kweken met de Agapornis lilianae

 
Wat ooit omschreven werd als een moeilijk te kweken soort is mijn ervaring nu dat de lilianae gemakkelijk tot kweken overgaat en zelden nog problemen geeft.
De lilianae mag nu best gerekend worden tot de soort die gemakkelijk tot kweken overgaat en hun jongen zonder problemen door rui komen. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat ze in goede omstandigheden worden gehouden wat trouwens voor alle agaporniden geldt.
De kweek gebeurt in de gewone agaporniden kweekkooien en als nestblok wordt eveneens de traditionele inschuifbare agaporniden kweekblok aangeboden.
Wel is het aan te raden geen te grote nestblokken te geven.
Eens een koppel gevormd is blijft de bouw van de nest niet lang meer uit. Als nestmateriaal kan je krulwilg takken geven maar sinds enkele jaren ben ik overgeschakeld op hooi of stro dat ik aankoop in dieren speciaal zaken.


 

   

 

 

De afmetingen van deze kooien die ik gebruik zijn 60cm x 40cm x 40cm en de voorziene nestblokken voor dergelijke kooien. De kweek start ofwel in september of in maart en meestal wordt er slechts één ronde per koppel gekweekt. Het tijdstip hangt vooral af van de leeftijd van de kweekvogels.

Stro of hooi wordt dus vlot gebruikt om er een nest mee te bouwen. Eieren worden om de twee dagen gelegd en broeden gebeurt meestal van zodra het tweede eitje is gelegd. Het nestje is gemiddeld goed voor 5 eieren en de broedtijd is gemiddeld 22 dagen. Het eerste en het tweede jong worden meestal gelijktijdig geboren en telkens om de twee dagen. Ringen van de jongen doe je op de leeftijd van 8 à 10 dagen  met een ring van 4.2mm.
Na een veertigtal dagen beginnen de jongen regelmatig het nest te verlaten. Eens ze zelfstandig eten kunnen de jongen in een ruime vluchtkooi gezet waar ze blijven tot de jeugdrui voorbij is.
Wat betreft voer wordt er een agaporniden mengeling van Vandigran gegeven. Dit is een goed uitgebalanceerde zaadmengeling waarvan alles wordt opgegeten. Als extra worden er ook gezondheidszaden van het merk Vadigran aan toegevoegd.
Eivoer is een commercieel eivoer van het merk Van Obbergen en ook wordt er geregeld eivoer van Bipal verstrekt. Jongen krijgen regelmatig eivoer tot dat ze uit de jeugdrui zijn. Het opgroeien en de jeugdrui kunnen enkel maar vlot verlopen als de voeding optimaal is.

 

Home