Agapornis pullarius

 

 

     

       

Sinds juni 2016 maakt de Agapornis pullarius deel uit van mijn bestand agaporniden. Het gaat om drie koppels welke elk in een afzonderlijke kooi zijn onder gebracht. Ze hebben even samen gezeten maar eens ze gekoppeld waren was het beter om ze elk koppel apart te zetten.
Mijn koppels pullarius zitten wel samen met mijn andere agaporniden. Daar waar andere kwekers dit vermijden vanwege de stressgevoeligheid van deze vogels heb ik gekozen van dit niet te doen. Ondertussen zijn we zeven maanden later en de drie koppels doen het heel goed en vertonen geen stress of zwakte. De eerste weken waren ze een beetje onwennig maar dat werd langzaamaan beter en beter. Ondertussen zijn ze zonder dat ik het eigenlijk wil vrij tam geworden en is het geen probleem om eten of drinken te geven. Ze blijven gewoon op hun zitstok zitten en houden zelfs goed oog contact. Eigenlijk zijn ze vrij nieuwsgierig van aard en houden ze alles goed in het oog. Wat de voeding betreft krijgen ze een standaard agaporniden mengeling aangevuld met wat onkruidzaden. Hun voorkeur gaat wel uit naar millet en zonnepitten.
De informatie die je vindt over de pullairus is wat beperkt tot de beschrijving van de soort en enkele kweekervaringen welke elke hun eigen methodes hebben.
Informatie over de kweek en hoe ik dit zal aanpakken wordt later vermeld. De kweek zal waarschijnlijk starten als ze ongeveer een jaar hier zijn. Zo kunnen ze zich goed aanpassen aan hun nieuwe omgeving, aan de andere agaporniden, licht, voedinn, enz. Dat geldt trouwens voor alle agaporniden die in een bestand ge´ntrigeerd worden. Agaporniden na aanschaf onmiddellijk in de kweek zetten is niet verstandug.

 

 

 

 

Home