dood in ei ziekenkooi

 

Ziekenkooi

 


 

Functie van een ziekenkooi

 

De functie van een ziekenkooi is eigenlijk heel simpel, namelijk om zieke vogels tijdelijk in onder te brengen. Het is de bedoeling om een zieke vogel af te zonderen van de andere vogels en hem onder andere door warmte en eventueel medicatie te genezen.
Ziekenkooien zijn beschikbaar in allerlei vormen, soort materiaal en afmetingen. Niet iedereen ziet helaas het nut in van een ziekenkooi en laat soms liever moeder natuur beslissen over het lot van een vogel. Zelf ben ik wel voorstander van een ziekenkooi, hoewel ze meer niet dan wel gebruikt wordt.
Als je een zieke vogel hebt, dan is het toch een geruststelling dat je deze tijdelijk apart kan onderbrengen in een warme omgeving waar hij alle kansen krijgt om te kunnen recupereren en te overleven. Een ziekenkooi kan zelfs ook nog voor andere doeleinden gebruikt worden.
Bijvoorbeeld voor jonge vogels die om een of andere reden met de hand moeten groot gebracht worden. Vogels die gekwetst zijn kunnen ook revalideren in deze rustigere omgeving, zonder dat ze belaagd worden door andere vogels. Sommige liefhebbers gebruiken hun ziekenkooi ook voor het drogen van hun vogels als deze gewassen worden voor deelname aan een tentoonstelling.

 

 

Welke soort ziekenkooi

 

 In de handel zijn verschillende ziekenkooien te koop en het is pas na aanschaf dat het duidelijk wordt of deze echt doeltreffend was of niet. Mijn allereerste ziekenkooi had ik in een dierenspeciaalzaak aangekocht en was een ontwerp van de eigenaar zelf. Al snel was het duidelijk dat dit niet echt een goede aankoop was en dat ze helemaal niet voldeed om dienst te doen als ziekenkooi. Nadien heb ik nog enkele ziekenkooien gehad maar altijd was er wel iets dat moest aangepast worden. Ik ga ze nu niet allemaal opnoemen maar wel enkele tips geven waar je moet op letten als je van plan bent om er eentje aan te schaffen.

 

 

       

 

Zorg dat de kooi niet te zwaar is zodat je deze gemakkelijk kan verplaatsen om bijvoorbeeld te onderhouden of om op een ander een plaats te zetten.
Het elektrisch verwarmingselement mag niet in contact komen met de vogels of met je handen als je een handeling in de kooi doet. Het is zelfs beter dat het verwarmingselement afgesloten zit van de ruimte waar de vogel zit en dat de warmte via een ventilator naar binnen wordt geblazen.
Een draaiknop kan gemakkelijk door een andere handeling verdraaid worden zonder het zelf te realiseren.
Ik heb dit zelf meegemaakt met alle nare gevolgen vandien.
De temperatuur is best instelbaar tot maximum 38įC en de thermostaat zorgt er voor dat de verwarming wordt uitgeschakeld als de ingestelde temperatuur wordt bereikt.
Zorg dat de ziekenkooi groot genoeg is zodat je er eventueel een kleinere kooi kan in plaatsen.

 

       

 

Zelf zet ik er een kunststof tentoonstellingskooi in zodat de ruimte waar de vogel in zit kleiner is.
Een ziekenkooi moet gemakkelijk te demonteren zijn zodat er na behandeling van een vogel een degelijk onderhoud kan worden gedaan.
In de ziekenkooi moet er ook verlichting aanwezig zijn zodat de vogel op dezelfde lichturen kan blijven zitten zoals de andere vogels. De meeste ziekenkooien met een digitale warmteregeling zijn ook voorzien van een instelling om het aantal lichturen in te stellen.
Zorg dat de lamp voor de verlichting ook niet in contact komt met de vogels.
Alle elektrische gedeeltes moeten uiteraard afgeschermd zijn zodat de vogels nergens kunnen in bijten of knagen.

Waarom een ziekenkooi

Als je een vogel hebt die mogelijk ziek is, dan wordt die meestal belaagd door andere vogels, gewoon omdat deze vogel zich zwak opstelt. Dikwijls loopt het slecht af als deze vogel niet apart wordt gezet.
Zieke vogels zitten dik omdat ze onder andere problemen hebben om op lichaamstemperatuur te blijven. De gemiddelde lichaamstemperatuur van een vogel is 41įC en om die temperatuur te behouden moeten ze voldoende energie opdoen. Een zieke vogel eet weinig of niet met als gevolg dat zijn lichaamstemperatuur daalt en hij dus bol gaat zitten. Als we deze vogel onderbrengen in een ziekenkooi bij een temperatuur van 30įC, dan zal deze vogel al geen energie meer verliezen.
Hij zal door de warmte niet meer bol zitten en waarschijnlijk weer gaan eten.
Een ziekenkooi zorgt er ook voor dat de vogel alleen zit en niet lastig wordt gevallen door andere waardoor zijn overlevingskansen aanzienlijk verhogen.
Als een vogel na enige tijd beter wordt en weer eet, dan is het aangeraden om de temperatuur weer trapsgewijs te verlagen. Zo is er geen plots temperatuursverschil als hij weer naar zijn eigen kooi of voliŤre gaat.

De temperatuur in de ziekenkooi kan verschillend zijn voor iedere vogel en daarom is het aan te raden om het gedrag van de vogel in het oog te houden. Als de vogel rilt of hijgt, dan is het nodig om de temperatuur aan te passen. Zet de temperatuur nooit op 41įC want dan krijgt de vogel gegarandeerd problemen. Hij moet dan namelijk beginnen af te koelen want de omgevingstemperatuur is dan zo hoog als zijn lichaamstemperatuur. Dat lukt dan helaas niet en het gevolg is dat de vogel sterft.
Een ziekenkooi is niet enkel te gebruiken bij zieke vogels, maar is ook ideaal om jongen in onder te brengen die met de hand worden grootgebracht. Je moet wel rekening houden dat een ziekenkooi geen wondermiddel is en dat bij ernstige ziektes eveneens een dierenarts moet gecontacteerd worden.

 

Onderhoud van de ziekenkooi

Een ziekenkooi hoort niet thuis in je vogelruimte of ergens in een vochtige ruimte. Een schimmel hoort niet thuis in een ziekenkooi want de sporen van de schimmel worden als de verwarming wordt aangezet, door heel de kooi geblazen via de ventilator. Het gevolg is dat de zieke vogel alleen maar zieker wordt.

Ik heb al ziekenkooien zien staat waar een dikke laag vogelstof op lag en waar allerlei producten en dergelijke worden in opgeborgen. Als dergelijke ziekenkooi wordt gebruikt dan zal de zieke vogel alleen maar zieker worden en dient de ziekenkooi eigenlijk om het leven van de vogel nog sneller te beŽindigen.
Een vogel die een virus of bacteriŽle besmetting heeft hoort thuis in de ziekenkooi, maar de ziekenkooi hoort dan niet thuis in je vogelruimte. Dit om te vermijden dat de ziekte via de ventilator van de ziekenkooi wordt rond geblazen in de leefruimte van je andere vogels.
Als de vogel opgeknapt is, dan dient de ziekenkooi grondig gekuist en ontsmet te worden.

Daarom is het belangrijk dat de ziekenkooi gedeeltelijk kan gedemonteerd worden.
Een goed product om een ziekenkooi grondig te ontsmetten is Halamid. Dit product vernietigt bacteriŽn, virussen en schimmels en tast het materiaal van de kooien of vogelruimtes niet aan. Het is biologisch afbreekbaar en geeft geen risico op vorming van weerstand. Vooraleer je een dergelijk product gebruikt is het wel noodzakelijk om de bijsluiter grondig te lezen en toe te passen. Er zijn uiteraard nog andere producten in de handel die een zelfde effect hebben.

 

Home