Warm weer

Wat bij te warm weer

 

 

De lichaamstemperatuur van een agapornis is 42° C en zelfs bij warm weer moet het lichaam ook op 42°c blijven.
Dus een agapornis die in een ruimte zit van rond de 30° C  is eigenlijk geen probleem zolang er geen extra inspanningen zijn.
Wordt de kamer temperatuur nog  hoger dan zal onze agapornis heel weinig bewegingen doen om alzo het zijn lichaam op 42° C te behouden.
Als de temperatuur naar de 40° C zou stijgen dan gaat onze agapornis maatregelen nemen om zijn temperatuur op peil te houden.
Dit doet hij door zijn vleugels een klein beetje van zijn lichaam af te zetten, zich bol zetten  en hij zal ook de snavel open houden en sneller beginnen te ademen.
Door dit sneller ademen  zal hij zijn lichaam  op 42° C te houden en je kan je dus voorstellen dat dit veel energie vraagt.
Maar de meeste mensen denken als ze een vogel zijn hijgen en bol zit dat hij een te kort aan lucht heeft wat helemaal niet waar is.
De reactie van de meeste mensen is de plantenspuit nemen met koud water en de vogel eens flink nat spuiten.
Resultaat de vogel vliegt weg of probeert het water te ontkomen.
Door het koude water zal de temperatuur van de vogel onder de 42° zakken en dus moet hij extra energie hebben om dit weer op peil te brengen.
Maar hij heeft zo even heel wat energie verspilt om aan de plantenspuit te ontkomen en moet ook zijn verenpak weer in orde brengen om de omgevingstemperaturen aan te kunnen.
Met natte veren kan hij niet bol zitten.
Dus heel zijn warmte regulerend systeem ligt helemaal overhoop en de kans is heel groot dat hij ook  nog darmproblemen krijgt.
Wat heeft onze agapornis wel nodig bij deze dagen is fris water om te drinken en verse lucht.
Dus onze agapornis zal zelf wel uitmaken wanneer hij zich wil nat maken.
Conclusie : onze agapornis zal zich nooit wassen bij  extreem hoge temperaturen want dat kost hem extra energie en die heeft hij nodig om op een natuurlijke wijze af te koelen.


Doe geen werken bij je vogels als de temperaturen hoog zijn
Geef enkel vers water zonder supplementen in. Vitaminen geven in het water heeft nu geen zin want op heel korte tijd stink het water en wordt er toch niet meer van gedronken.
Geef meermaals vers en koud water tijdens de dag.
Vervoer geen vogels bij te warme temperaturen.
Vogels die onbeheerd achter blijven in een wagen bij hoge temperaturen zijn binnen de tien minuten dood. Kortweg een verschrikkelijke doodstrijd !
Dek volières eventueel af met doeken of zonwerende middelen.
Hang drinkpotjes of flesjes niet in de zon.
Plaats de voerbak uit de zon.
Beter geen eivoer geven tijdens de warme uren of tijdelijk overschakelen op commercieel droog eivoer.
Bij het verstrekken van groenten of fruit er rekening mee houden dat dit snel rot of gist bij hoge temperaturen.

 

Back