Verlichting

   

Verlichting

 

 

Dimmer Gold Star

Professionele elecktronische dimmer

Mogelijkheid tot aansluiten van 1000 Watt neonlampen of 600 Watt aan gloeilampen

Enkele instellingen die in het toestel beschikbaar zijn:

- automatisch verlengen of verkorten van de lichturen
- ingebouwde lichtcel die de mogelijkheid geeft om het licht automatisch te laten uitgaan als er genoeg zonlicht is en weer laten aangaan als er bewolking is
- programma dat zelf berekent hoeveel tijd hij per dag moet bijnemen om binnen een ingestelde periode een bepaald aantal licht te hebben
- programma waarbij het licht kan aangedaan worden buiten de ingestelde uren, bijvoorbeeld laattijdig terug van een tentoonstelling. Als het licht weer wordt uitgedaan
  zal het dit langzaamaan gebeuren
- mogelijkheid om een nachtlampje te laten branden.

 

Te koop bij Vama - Waregem

 

 

 

Oude dimmer

 

De verlichting is toch belangrijk  want het is zeker niet fijn als de personata's van daglicht plotseling in de nacht belanden.
Dit is een vrij eenvoudig toestel wat  niet zo duur is in aankoop. Het geen je nodig hebt is een tijdschakekaar, een houder met gloeilamp, een verdeeldoos, de lichtdimmer en natuurlijk een netspanning van 220Volt.
Je plaats de tijdschakelaar en de lichtdimmer op de verdeeldoos. De verdeeldoos is aangesloten op de netspanning zodat de tijdschakelaar onder constante  spanning staat. De stekker van de lichtdimmer steek je in de tijdschakelaar.
Het netsnoer van de lamp komt dan in de lichtdimmer. Tot zover de volledige aansluiting van deze installatie.

We gaan er van uit dat de verlichting van 0700 hr in de morgen tot 2200 hr in de avond aan is. De normale verlichting laat je ook via een tijdschakelaar aan en uit gaan.
Je stelt dan de tijdschakelaar van de lichtdimmer in op 0645 hr en laten uitgaan om 0700 hr. De dimmer zal dan vanaf 0645 hr langzaam de gloeilamp laten oplichten. Op de foto zie je twee blauwe schakelaars. Met de rechterknop stel je de tijdsduur in welke de gloeilamp nodig heeft om van nul tot maximum te gloeien. Kan ingesteld worden tussen  vijf minuten tot een maximum dertig minuten.
Met de linkerknop kan je eventueel een instelling doen om de gloeilamp bij nacht te laten branden op een ingestelde lichtcapaciteit.

We stellen de rechterknop in op 15 minuten en dus zal om 0645 hr de gloeilamp langzaam beginnen te branden en om 0700hr is ze dus op volle kracht. Om zeven uur gaat ook de normale verlichting aan en zodoende  krijgen we dus een kunstmatige zonsopgang. Waneer het  0700 hr is  zal de tijdschakalaar van de lichtdimmer afspringen en zal de gloeilamp in vijftien minuten tijd weer langzaam uitgaan.

In de avond herhaalt zich dat maar met dit verschil dat om 2200hr de normale verlichting uitgaat en de gloeilamp dan  maximum verlichting moet geven. De tijdschakelaar van de lichtdimmer is dan ingesteld van 2145 hr tot 2200 hr. Vanaf 2200 hr zal de gloeilamp in vijftien minuten tijd weer langzaam uitgaan.
Zo zitten onze gevleugelde vriendjes niet plotseling in het donker als de hoofdverlichting uitgaat.


Momenteel is er een nieuwe TL lamp in die handel speciaal voor vogels.
 


Voor meer info en eigenschappen van deze lamp verwijs ik je graag naar www.arcadia-uk.com

 

Back