Translate google
nestmateriaal

Nestmateriaal

 

 

Als de kweek start dan start ook de zoektocht naar nestmateriaal en meestal zijn krulwilgen ons geliefd materiaal. Zelf kan je een krulwilg in de tuin planten maar voor een kweek is het altijd te weinig en ben je genoodzaakt om elders takken te gaan zoeken. Maar daar wringt meestal het schoentje want en niet overal ben je welkom om enkele takken te knippen.
Zelfs takken knippen in de vrije natuur is sommige plaatsen wettelijk verboden. Ook moet je altijd zeker zijn als je elders om takken gaat dan deze niet behandeld zijn door schadelijke producten.
 

Dus tijd voor een alternatief !

In ieder land waar agaporniden worden gekweekt verschilt het nestmateriaal en zelden geeft dat aanleiding tot slechte kweekresultaten. Er zijn zelfs liefhebbers die zelfs gewoon papiersnippers gegeven en daar met succes mee kweken.
Als sinds lange tijd heb ik per volière een houten zitstok, eigenlijk gewoon een onbehandelde lat grenenhout. Die grenen latten dienen puur om te slopen en meestal is deze klus in een weekje geklaard.  Alles wordt mooi in reepjes geknabbeld en zou in principe dus ook kunnen dienen als nestmateriaal.
Ik heb dit dan ook bij enkele kweekkoppels uitgetest en blijkbaar hebben de kweekkoppels er geen enkel probleem om hiermee een nest te maken.

 

 

De poppen waren wel langer dan gewoonlijk bezig met de bouw van hun nest wat eigenlijk op zich niet slechts is.
Dit kan er namelijk voor zorgen dat er niet te snel eieren worden gelegd en dat er een ronde verloren gaat omdat de eieren niet bevrucht zijn.

 

 

Na 23 dagen broeden waren ook de eerste jongen al een feit.

 

 

Home