Lijnenteelt

Lijnteelt

 

Je kan  vier generaties na elkaar vader en steeds aan een nieuwe dochter mag koppelen.

Vader & moeder : geven een dochter
Jaar 1 vader & dochter
Jaar 2 vader & dochter (jong van jaar 1)
Jaar 3 vader & dochter (jong van jaar 2)
Jaar 4 vader & dochter (jong van jaar 3)

Je kan op dezelfde wijze ook werken maar dan met de moeder & zoon.
Bij deze kweekwijze moet je wel zorgen dat je uitmuntende, onverwante en degelijke kwaliteit vogels bezit zodat bij iedere samenstelling van koppels enkel goede kwaliteiten worden doorgeven aan de jongen.
Als je merkt dat na de eerste ronde vader & dochter de nakomelingen minderwaardig zijn dat is het zinloos dit kweekproject verder te zetten.
Zulke wijze van kweken vraagt een goede kennis van zaken zoals herkennen van kwaliteit vogels, goede kennis autonomie van de vogels, herkennen van zwakke punten bij de jongen, enz...
Dus bezint eer je begint !

Na de vierde generatie bezit je dan een mogelijke perfecte vogel die dan enkel nog mag verpaart worden aan een vogel die géén bloedverwant is.
Zulke wijze van kweken vraagt ook een zeer overzichtelijke boekhouding de nauwkeurig dient bij gehouden te worden en die jarenlang de leidraad is van je kweekbestand.
Bij deze wijze van kweken is het ook belangrijk met een jong kweekkoppel te beginnen en niet met een koppel dat al enkele jaren oud is want anders zijn op een bepaald moment de vader of de moeder te oud om tot volgende generatie te komen.
Verder bestaat ook de kans dat een partner kan sterven en dit het einde betekent van deze kweekwijze.
Soms kan dit opgevangen worden door reserve vogels uit dezelfde bloedlijn.
Deze wijze van kweken kan misschien nogal erg incest getint overkomen en sommige kwekers vinden dit niet erg netjes maar wees gerust dit heeft al veel bijgedragen tot de verbetering van verschillende vogelsoorten.
Uiteindelijk beslist iedere kweker zelf welke wijze hij wilt aanwenden om goede vogels aan te kweken.
Kweken moet doordacht gebeuren en met kennis van zaken en niet snel even een koppeltje samenstellen en dan maar hopen dat er mooie jongen zullen uitkomen.
Zo gemakkelijk gaat het niet geloof mij vrij !

 Back