Hand opfok

Handopfok

 

 

Jongen te vroeg weg halen is niet goed en geeft meestal heel wat problemen op latere leeftijd.
Ze missen  de voeding uit de krop van de moeder waar allerlei bacteriŽn inzitten die ze nodig hebben om hun maag en darmflora op gang te brengen.
Zo worden ook bepaalde infectie en vergiftigingstoestanden van de moeder overgebracht naar het jong  waardoor hun immuun systeem op gang kan gebracht worden.
Bij onze gevleugelde vrienden is de afweer grotendeels het resultaat van de aanwezigheid van specifieke antilichamen of lymfocyten, die een bepaalde indringer onschadelijk maken.
Aga's hebben ook een socialisatie periode en dit is ook uiterst belangrijk wat door de meeste hand opfokkers nogal eens wordt vergeten of er het bestaan niet van afweten.
Tijdens de 
socialisatieperiode periode, gemiddeld drie  ŗ vier weken, leert de aga dat hij een aga is of tenminste een gevleugeld werveldier.
Leg een jong onmiddellijk na het uitkomen bij een kip en dat zal het zich later als een kakelende kip gedragen maar waarschijnlijk verstoten worden.
Ook zal hij of zij nooit meer kunnen leven met soortgenoten omdat hij deze niet kent.
Tijdens de socialisatieperiode leert een jong ook omgaan met zijn soortgenoten.
Na de
socialisatie periode is dus volgens mijn bescheiden mening het ideale moment om te beginnen met hand opfok.

De meeste opfokvoeren voor baby papegaaien zijn uiterst geschikt om ze laten op te groeien tot volwassen vogels.
Weet ook dat de meeste fabrikanten van eivoer en dergelijke zich niet kunnen veroorloven van minderwaardige voedingsmiddelen te fabriceren.

 

 

Back