agaporniden winterhard of niet

Agaporniden winterhard of niet ?



 

De laatste jaren waren winters met veel sneeuw en dagenlang vriesweer meer een uitzondering dan een feit en dus verbleven heel wat agaporniden ook in de winter in buitenvolières. Sommige liefhebbers begonnen dan ook in de winter in buitenvolières te kweken en beschouwden dit zelfs als de enige manier om sterke en gezonde agaporniden te kweken. Maar ondertussen hebben de laatste winters ons wel duidelijk gemaakt dat ze strenger worden en de vriestemperaturen soms weken kunnen aanhouden.

Buiten kweken in de winter is echt geen kunst, want de meeste agaporniden soorten kweken bijna het hele jaar rond, als ze maar beschikken over een nestblok. De meeste agaporniden hebben ook geen extra licht nodig om te kweken. Ze hoeven zelfs geen uitgelezen voeding, eivoer of supplementen te krijgen om aan de kweek te gaan. Ze zijn zichtbaar tevreden met heel weinig en verder zorgt de koude en het weinige licht er wel voor dat de jongen echte “Rambo’s” worden.



Maar niets is echter minder waar, want kweken tijdens de winter in een volière zorgt wel degelijk voor problemen. Tijdens de winterperiode is er maar goed acht à negen uren daglicht, wat betekent dat onze agaporniden gemiddeld zestien uren zonder licht zitten. Als ze dan jongen hebben, dan kunnen die enkel gedurende deze acht uren dat het licht is gevoerd worden. Verder moeten ze dan maar zestien uren zien door te komen met weinig of geen eten. Als er tijdens de uren dat er geen licht is om een of andere reden de ouders hun nest verlaten,  bestaat er weinig kans dat ze hun nestblok terug vinden. Gevolg is dat eieren bevriezen en jongen sterven als gevolg van onderkoeling. Jongen zullen in ieder geval ondervoed zijn gedurende hun verblijf in het nestblok. Het is niet omdat je tijdens de dag merkt dat de kropjes goed gevuld zijn, dat alles in orde is. Tijdens de uren dat er geen licht is zullen deze gevulde kropjes snel leeg zijn en moeten ze dus uren wachten op hun volgende maaltijd.

Als de periode is aangebroken dat de jongen het nest gaan verlaten is hopelijk ook hun verenpak in orde. Stel je voor dat ze kaal geplukt zijn, dan is een verblijf buiten het nestblok waarschijnlijk ook geen pretje.
De ouders hebben het ook zwaar te verduren want die kunnen tijdens die acht uren dat er licht is zelf maar amper voldoende energie opdoen en datgene dat ze tot zich nemen moeten ze ook nog eens delen met hun jongen. Dus een gouden raad, kweek niet in een buitenvolière tijdens de wintermaanden.

 

 

In een buitenvolière moeten we ook zorgen dat onze agaporniden voldoende beschermd zijn tegen de koude. Een nachthok is echt een must zodat ze na het vallen van de avond beschermd zijn tegen regen, sneeuw, wind en vooral vriesweer.
Een nachthok moet goed geïsoleerd zijn en zo weinig mogelijk metaalachtig materiaal bevatten waarop agaporniden kunnen zitten. Dit om te vermijden dat hun pootjes kunnen bevriezen door op metalen onderdelen te zitten. Ik heb de laatste tijd verschillende mailtjes gehad van liefhebbers die vertellen dat hun agaporniden in hun pootjes bijten en zelfs tot bloedens toe. Wel dit is het resultaat van bevroren pootjes en dat is enorm pijnlijk (eigenlijk nog zacht uitgedrukt).  En om deze pijn te verbijten, bijten ze zichzelf in hun poten en sommige bijten zelfs hun tenen er af. Misschien niet echt smakelijk om te lezen maar het geeft wel weer dat onze agaporniden niet bestand zijn tegen vriesweer. Als liefhebber van agaporniden moeten we voorkomen dat ze blootgesteld worden aan deze pijnlijke toestanden.

Onlangs was ik bij een bevriend liefhebber in de buurt en hij wist mij te zeggen dat het plaatsen van een rode warmte lamp al heel wat hinder kon voorkomen.  Ik ben daar zelf gaan kijken en stelde vast dat zijn agaporniden tijdens het vallen van de avond allemaal in de omgeving van de lamp gingen zitten.

 

 

 

Dit geeft toch aan dat als onze agaporniden kunnen kiezen, ze liever een warme plaats  opzoeken.  Er waren zelfs agaporniden bij die zich in het weinige licht naar de eetbak begaven en wat aten. Nadien vlogen ze weer naar de andere agaporniden die onder de warmtelamp zaten.

Wat kan je nu doen om je agaporniden te beschermen tijdens de winter:

Als je geen nachthok hebt, zorg dan dat de volière afgeschermd is tegen wind en regen. Noppen plastiek is een heel goed alternatief om je volière dicht te maken.
Zorg dat in het nachthok zo weinig mogelijk of geen metaalachtige voorwerpen aanwezig zijn.
Plaats geen nestkasten in de volière, gewoon om te vermijden dat ze tijdens de winter zouden gaan kweken.
Zorg  voor enkele uren extra verlichting in het nachthok of volière, tot bijvoorbeeld 20uur. Zo kunnen je agaporniden meer voeding tot zich nemen en zijn ze bestand tegen het winterweer.
Kweken in de winter in een buiten volière is gewoon onverantwoord.

 

 

 Home